zaterdag 2 mei 2009

Kotti-Spaß

Lees het volgende, bitte:

http://www.nrc.nl/buitenland/article2230332.ece/Rellen_bij_Berlijnse_viering_van_1_mei

Und wo war ich?

Kotti Bahnhof!

Kottbusser Tor, genau.

Ja, eh, je viert den 1.Mai of je viert het niet.

'Britain fights back.' (Little Britain)
Zelfs mijn ógen kleurden rood, de kleur van het socialisme! Jaaa, ich bin eine Autonome! Marxismus und anti-Kapitalismus leben! Kapitalismus erstört! Imperialismus ist total kacke! Oder: Anarcho-Syndikalismus?!
We, Wolfie en ik, stonden al in het U-Bahn-karretje op weg naar een poetry slam, toen we besloten, naar aanleiding van dit uitzicht, om toch maar in Kreuzberg te blijven. Onder begeleidende noodbellen (de piepjes van de bijpassende zurückhalten-bitte-actie-reactie) glipten we tussen de dichtklappende deuren door het perron weer op...

... en stonden we ja sicher in het trappenhuis van U-Bahnhof Kottbusser Tor. Achter de ramen konden we het gebeuren gadeslaan: hier bijvoorbeeld, waar de ME-achtige Polizei in actie komt tegen de raddraaiers.


En hier trekt la police een sprintje. Ja, die linkse en autonome jongetjes gooiden met stenen en bierpotten en zo. Dat kunnen ze niet over hun kant laten gaan, arm(en) der wet zijnde.

En zo moeten ze dan, strategisch gezien, uitkomen: netjes naast elkaar, een menselijke barrière.

Gad-ver-damme! Walgelijke ramptoeristen.

Niet achter het raam; wel in het trappenhuis. Niet duidelijk; wel sfeervattend. Vind de groene mannetjes - de die-hard Polizei war das - als je kunt. Die groenen waren niet zo lief, want ze deden iets geks. Wolfie, ik en nog wat sympathisanten - van wat, in godsnaam?! - stonden in het trappenhuis, maar de doorgang naar boven, naar het perron, was inmiddels afgesloten. De entree vanaf de straat was ook afgezet. We zaten dus eigenlijk veilig en wel in een kooi. Totdat één of andere gladiool óf iets naar de groenen gooide, óf in onze kooi beschutting kwam zoeken. In ieder geval voelden de groenen zich genoodzaakt onze veilige haven te bestormen! Held als ik ben, stond ik natuurlijk binnen twee seconden lekker veilig achterin, maar de mensen voorin hadden een Grund zur Panik. Bij een dergelijk festijn wordt namelijk erg goed gecommuniceerd, waardoor de groenen maar niet snapten waarom we niet gewoon naar boven gingen en mensen om die reden even lekker hardhandig aan de kant duwden. 'Es ist zuhuuuu!!' scandeerde de menigte met beide handen in de lucht. (En: 'Das ist doch scheiße!' zei ook iemand, maar niet te hard, omdat ze bang was dat deze uiting door kon gaan voor belediging van - uhm, hoe wordt dat juridisch verantwoord genoemd? nouja - iemand van de staat.) Toen deze spuit-elven[²] uiteindelijk doorhadden dat we de doorgang niet voor de grap blokkeerden, werden we naar buiten gedirigeerd en zijn Wolfie en ik met gierende adrenaline in de aderen een zijstraat ingelopen. Op ons gemakkie. 'Ok weer best.' Lijp! We waren nog een uur hyper.

Gezellig. Net kerstlichtjes. Maar het zijn helmpjes.

En voor de liefhebbers die écht niet willen lezen, bewegende beelden:


Jeetje, zelfs met een &*%-camera komt dít uit mijn handen! Niet te geloven.

Deze jongen was temidden van alle commotie met zijn diabolo aan het spelen. Hij was alleen een beetje verlegen, want toen Wolfie filmde, hield hij op.


Nog meer politie.WARTIME.Oké. Dit is de eerste en laatste keer dat ik me zoveel heb beziggehouden met militant-verwante handelingen. Dit jaar.'Yes, Sir!'
...was echt een hippe uitdrukking toen ik in groep twee zat: 'Jongens, het is pauze!' 'Yes, sir!' = [jessurrrrr].
(Wie weet dit nog, trouwens? Ik stuit zo vaak op vraagtekenvormige hoofden als ik dit vertel.) Moet je kijken wat voor narigheid ervan komt. Bah.xke.

4 opmerkingen:

 1. Ici Lisbonne, Portugal. J'aime ton blog. Merci

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een avontuur weer meisje!! Gelukkig is het voor jullie goed afgelopen :) Heb je mijn smsjes nog gekregen? Aan het einde van het optreden van Ellen ten Damme stond ze met ductape op haar tepels op het podium! Gek wijf blijft het toch! haha.. Wel leuk! Zaterdag verhuizen! Hoe gaat het op school?? Keep me posted!!! KUSSIE!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Woooooooooo! Wat een avontuur! En nog belangrijker: je hebt helemaal gelijk! Jessurrrrr! Haha! :D

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. pfff, Fleur! Avontuurtje!?!
  hopelijk heb je de rest van de dag wél kunnen feesten! Hoe is de rest van je leventje in Berlijn?? Al veel berliner bollen en apfelstrudel gegeten? :D Have fun girl! xx

  BeantwoordenVerwijderen