maandag 20 april 2009

Stundenplan

Mo:
9-10:30 Yoga*
12-14 Kolonialgeschichte und koloniale Geschichte (Müller) (onder voorbehoud)**

Di:
10-12 'Het verhaal van een taal' - de geschiedenis van het Nederlands (Hüning)***
Tradition: 's avonds VoKü Morgenrot (Wolfie, Arantza, Adria, Yola)****

Mi:
14-16 Nieuw engagement? Verbindingen tussen politiek en literatuur (Pols)*****
18-20 Softball******

Do:
14-16 Afrikaanstalige poëzie (Holzhey)*******
16-20 Orientierung Berlin (Steglich)********

Fr:
8:30-12 Sprachkurs Deutsch: Schwerpunkt schriftlich (zal schriftelijke structuur mijn leven dan endlich binnenwandelen?)*********

DAS WOCHENENDE!**********

* Hatha Yoga: bij deze vorm gaat het vooral om de ademhaling. Waar ik ook achter ben gekomen tijdens de eerste les, die was vanochtend, is dat mijn hamstrings erg kort zijn. Of iets dergelijks. Wie kan me uit de brand helpen? (Roas?) Ik geloof dat het voortspruit uit een slechte coolingdown na trainen en wedstrijden.

** Deze cursus begint pas 27 april. Hij lijkt me erg interessant, maar ik heb de punten niet nodig. Nadere informatie volgt nog. Es handelt hier trouwens von [ik vind het zo'n prachtige constructie!! Maar klopt 'ie eigentlich?] koloniaal gezever in de Nederlandse literatuur, hè! Dat er geen misverstanden ontstaan. Oja, de klemtoon bij Niederlandistik ligt op 'dis' en niet op 'tik'. Spreek maar eens uit: net Engels, dat Duits.

*** Dit is een taalkundevak, maar: weinig boomstructuren en veel tekst. Ik doe mijn referaat met Ksenia uit Rusland over de verschrikkelijke, maar voor taalkundemensen de gewone/logische, ontwikkeling van 'hun hebben'. Ja, hun hebben gelijk: de mens kenter niks an doen, da dese ontwikkeling somaar doorgaat. Ik leg dan te denken en pardoes ligt mijn vrouw een krant'artikel op tafel met een overlijensberich van een man die ik kan van de salon. En spelling is ook maar geconstrueerd.

**** Joepie! VoKü! Is: Volksküche! Stamt van de krakers. Hier kun je eten voor twee euro, omdat er een grote pan wordt gemaakt en iedereen hetzelfde eet. Op dinsdag in Morgenrot, een leuk café in de Kastanienallee. Wolfie en ik hebben het als traditie gebombardeerd, maar eigenlijk hebben wij het geklaut van Arantza (huisgenoot en ongelooflijk tof wief!) en haar vrienden Adria (mooie Spanjaaaaard! maar homo...) en Yola (zij kan lullen! Heerlijk!). Dus Wolfie en ik eten lekker mee.

***** Nieuw Engagement? Geen idee. Wel een moeilijke Hausaufgabe over onder andere Adorno. Maar niet het primaire werk. Nee, een kritisch hoofdstuk van Astradur (nieuwe naam voor mijn kind) Eysteinsson over diverse theorieën over modernisme. Ja. Vaak kritiek op theorieën die ik moet afleiden uit diezelfde kritiek, omdat ik nog nooit ben geconfronteerd met die theorieën die in het hoofdstuk even lekker secundair worden benaderd. Luctor et emergo. Misschien. Dit vak wordt gegeven door Gijsbert Pols uit Amsterdam. Hij is jong en erg enthousiast. Dat is leuk!

****** Softball! Sporten! Voor de mensen die niet meer zo goed weten wat het nu precies is: baseball met i) een kleinere bal, ii) onderhands gooien, iii) een kleiner veld. Dit doe ik hier. Oja, er is geen kleedkamer, dus ik moet mijn sportkleding al aan hebben. (Altijd handig om te weten.)

******* Yihaaa! Afrikaans! Ik heb al een mini-cursus gehad, dus ik weet nu wat ik vanavond gedaan heb: ek het gesing. En teen is geen teen, maar tegen. En dit is geen nuusberig. Maar het lijkt er wel op. Heerlijke vorm van een cursus: mini-cursus Afrikaans, inleiding poëzieanalyse, vervolgens per week één of meerdere dichters. Ook Antjie! Ach, Antjie. Dit vak wordt gegeven door Tanja Holzhey.

******** Orientierung Berlin. Een cursus speciaal voor buitenlandse studenten. We krijgen van alles te horen en te lezen over de Berlijnse geschiedenis. Tevens een excursie-aanbod met bier aan het eind. Althans, daar doelde meneer Alwin Steglich op. Hij is: cool! Hij ziet er een beetje jaren vijftig-ish uit (net zoals onze buurman naast de DD12) met een zijscheiding, een dikke bril, blouse, mooie broek; een echte Berliner (die eigenlijk uit Beieren komt, maar die het conservatieve gebied heeft ontvlucht en naar het openminded Berlin is gekomen, aldus parafraseer ik hem hier: hij zei het in het Duits. En/dus mooier. Terwijl hij net daarvoor had verteld dat veel homo's naar Berlijn zijn gekomen omdat de rest van Berlijn zo conservatief kan zijn. 1 + 1 = ... Nee, toch alsjeblieft niet, hè. Het is bijna frustrerend voor een heteroseksueel meisje. Je zou er homophobe van worden, hè , Daffyd. 'Get over it!'

********* Sprachkurs Deutsch, ja doch oder na', alter! En dan ook nog eens schrijven. Ze gaan hier een poging doen me proberen te leren enigszins structuur of een soort van structureel aspect aan te brengen in mijn teksten die dan heel erg misschien en hopelijk, deo volente, een spoor van structuur zouden kunnen gaan bevatten als het mogelijk is. Dat zou fan-tas-tisch zijn, zo aan het einde van mijn Bachelor.

De vrouw die de cursus geeft is erg leuk! Ze heeft van die gezondheidsschoenen. Geen ordinaire ecco's, maar nieuwe, in Oostenrijk hippe gezondheidsschoenen met een gekke zool. Dan heeft ze ze in het zwart. En de rest van haar (be)kleding is ook zwart, maar haar haar niet: dat is blond.

********* Ja, jongens en meisjes, het weekend. Vol musea, feestjes, eten, drinken, terrasjes, winkeltjes, wat huiswerk, fietsen, koken, wassen,... Genug? Foto's zullen gemaakt worden.KLOOTJES. Ik ga slapen! Wist niet dat het al zo laat was! Had een lekker avondje dingetjes regelen: boeken bestellen, und so weiter und so fort. En deze blog natuurlijk. Eigen-aardig. (? Eigen-aardig? Eige-naar-dig? Ik vin mun eigun aardig? Prof. Hüning ging jammergenoeg niet in op mijn opmerking dat Amsterdammers (volgens mij komt het uit die stad) in plaats van [spannund] [spannond] zeggen. Vonnik eg jammor.)Ciao! (Dat zeggen ze hier allemaal! En in Frankrijk ook al. Pff, op deze blog maak ik een uitzondering, maar hier in Berlijn blijf ik stug volhouden: Tschüß it is, met als enkele uitzondering, als ik in een rare bui ben: Tschüßi. Supergrappig, dat zeggen die mooie Turkse mannen van de Späti hier in de buurt altijd als ik iets heb gekocht! Süß!)Dus:TSCHÜß!4 opmerkingen:

 1. Jij bent geweldig! haha.. Dikke kussen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fleuriaaan,

  Gaat helemaal goed zo te horen.

  Lekker he, dat Afrikaans, ik ben het nu ook aan het leren. Afrikaans lezen en de grammatica is goed te doen, maar zodra ze een beetje snel beginnen te praten, haak ik af. Ook die rollende R krijg ik mijn mond echt niet uit.

  Veel plezier daar en ik verheug me nu al op een mooi Afrikaans gesprekje over een paar maanden;)

  xx Timo

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fleurtje!

  Wat een prachtig verhaal is het weer. Ik heb hardop zitten lachen!

  Over een week of 5 moet ik mijn scriptie inleveren, dus ik ben ondertussen druk aan het scriptienerden. Maarrr, wel iets geniaal moois om naartoe te leven... Ik ga eindelijk mijn lang gekoesterde droom waarmaken en zoals het er nu naar uitziet van half oktober 2009 t/m half april 2010 naar Australië! Dat vond ik wel iets om jou te melden. ;-)

  Maak er nog maar veel meer moois van daar! Später!

  BeantwoordenVerwijderen